O istorie despre cafea, fascism, aluminiu si design


Aparitia fascismului in Italia este strans legata de o revolutie in modul in care italienii beau cafeaua. Este momentul in care in fiecare casa din Italia apare un Bialetti Moka Express.


Desi aluminiul a fost descoperit la mijlocul secolului al XIX-lea, regimul fascist italian va fi cel care va impune folosirea acestui metal pe scara larga in Italia.

In acea perioada cafeaua era consumata mai mult in public. Cafenelele dominau comertul de cafea de la cumparare la vanzare, de la prajire la consumare. Erau localurile unde s-au nascut multe miscari ideologice si politice in Europa.

Deasemenea cafenelele erau o a doua casa a barbatilor, un regat al masculinitatii. Din acest motiv consumul de cafea de catre femei va fi asociat cu miscarea de emancipare a acestora.


Diferenta intre cafeaua de acasa si cea de la local era enorma. In case se foloseau sisteme de cafea filtrata, precum Napolitana, care se comportau ca niste masini sedate, facand cafeaua incet, picurat.


Espreso-ul facut in bar era plin de putere, intens, rapid facut si consumat. In comparatie cu espresso, cafeaua de acasa era o imitatie slaba si palida.


Insa in 1933, Alfonso Bialetti va inventa un sistem care va schimba pentru totdeauna imaginea cafelei domestice in Italia.



Aluminiul era o resursa pe care Italia o poseda din abundenta. Regimul fascist din Italia profita de acest lucru si face campanii publicitare agresive in randul mestesugarilor si al populatiei de promovare a acestui metal numindu-l AVIONIC si ANTICOROZIV. Cuvintele semnificand in acea vreme un soi de "space-age" si "high-tech" din ziua de azi.


Cafeaua sublinia deasemenea trasaturi nationaliste si valori precum IMPERIU si AUTARHIE. IMPERIU pentru ca Italia tocmai invadase Etiopia care este tara cafelei si AUTARHIE pentru ca Brazilia, contrar deciziei Ligii Natiunilor, continuase sa exporte cafea in Italia.


In 1918, Alfonso Bialetti se intoarce din Franta unde lucrase in industria aluminiului. Isi va deschide un atelier de prelucrare metale si creatie de masini.


In anii '20 Bialetti va remarca un vas pe care femeile italience il foloseau pentru a spala rufele. Vasul avea in mijloc un tub care propulsa apa amestecata cu sapun deasupra in timpul fierberii. De atunci are ideea ca un asemenea sistem ar putea fi folosit pentru a face cafea.


In 1933 dupa ani de gandit si rezolvat probleme tehnice, Alfonso inventeaza Moka Express. Designul vasului este inspirat din lucrari ale unor designeri contemporani precum: Hoffman, Puiforcat, Henin si Genazi. Insa Moka Expresso-ul este cel care va deveni o icoana, fiind expus astazi la London Design Museum si fiind considerat de Italieni ca unul din cele mai importante simboluri de design ale Italiei alaturi de Fiat 500 - 1957, Vespa - 1946 si …Nutella.


In Casa un Espresso come al Bar


Succesul a fost uimitor, intre anii 1936-1940 Bialetti vanzand peste 10.000 de bucati / an si acestea doar pe plan regional, negandindu-se ca ar putea vinde si pe plan national.


In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, fabrica va intra oarecum in vrie din cauza lipsei de aluminiu. Dupa razboi, fiul lui Alfonso, Renato va fi cel care va investi masiv in campanii publicitare si va distribui Moka Express la nivel national.


Moka Express va fi cumparat de aproape fiecare italian, din anii 1950 fabricile Bialetti producand peste 300.000.000 de unitati.

Bialetii au imbunatatit linia cu Brikka Express, un produs similar, dar care are are un alt sistem de presiune capabil sa produca crema la cafea.

(Imagini: Moka Express, Mascota Bialetti si Brikka Express)